papagaj4
papagaj4
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Fórum
 
Ha valami kérdésetek van írjátok nyugodtan ide.
 
E-mail
További információkat az alábbi e-mail címen tudok adni:
fdalmacs@citromail.hu
 
Gondozása
 
Egyéb
 
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Linkek
 
Tudnivalók
 
Papagájok
“Madarat tolláról, embert barátjáról” –mondja a népszerű közmondás. Sokan úgy gondolják, hogy kalitkába zárni, fogságban tartani madarat “állatkínzás”. Csak azok vélekednek így akik sosem tartottak madarat.
 
Milyen madarat tartassz?
Milyen madarat tartassz?

Galambot
Díszbaromfit
Hullámos papagájt
Nimfapapagájt
Rozellapapagájt
Lórit
Törpepapagájt
Pintyfélét
Másfajtát
Többfélét
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Parrot Site
 
A madarak etetése.
 

A madarak etetése


Ahhoz, hogy kalitkában tartott madarad egészséges legyen, szaporodjon és hosszú életet éljen, kiegyensúlyozott étrendet kell neki biztosítanod. A kiegyensúlyozott étrend a megfelelő mennyiségben tartalmazzon szénhidrátot, zsírt, fehérjét, vitamint és ásványi anyagokat. A magkeverékek megfelelnek a magokon élő madarak táplálkozási igényeinek. Ugyanakkor az ásványi anyagok és vitaminok túl nagy mennyiségétől megbetegedhet a madár. Érdemes komplett magkeverékeket használni. A madarak étrendjének összeállítását igen körültekintően kell végezni! Helytelenül összeállított étrend esetén madaraink esetleg éheznek vagy elhíznak.


Természetes étrend

A kalitkában tartott madarak többsége magevő. Tudományos kutatások kimutatták, hogy a vadon élő madarak rengeteg különböző magot esznek, hogy tápanyagigényüket kielégítsék. Az elfogyasztott magokat többek között az évszaknak megfelelően választják ki.

Az, hogy a madár milyen magokat választ, a csőre méretétől függ. Így a kakadu általában nagyobb magokat eszik, mint a törpepapagáj. A fogságban tartott madarak étrendje a mindig kapható magokon alapszik. Ezek közül gyakran hiányoznak azok a magok, melyeket a vadon élő állat megenne, ezért fontos tudni, hogy a madaraknak milyen tápanyagokra van szükségük ahhoz, hogy egészségesek maradjanak.


Táplálkozás kalitkában

A madár számára szükséges eledel mennyisége méretétől, mozgékonyságától és az élőhelye hőmérsékletétől függ. Általában testméretei arányában a madár sokkal több táplálékot kíván, mint az ember. Ha kiszámoljuk, hogy testsúly-kilogrammonként mennyi energiára van szükség, azt találjuk, hogy egy törpepapagáj 13-szor annyit eszik, mint egy ember.

Kutatások szerint egy felnőtt törpepapagáj 20°C-os szobában 48-128 kJ energiát fordít testhőmérséklete fenntartására. Ez azt jelenti, hogy naponta 8-12 gramm magot kell adni neki (ez körülbelül 500-1000 szemet jelent).

A madarak napi táplálékukat kb. 20 kis étkezés formájában fogyasztják el, főként a reggeli és az esti órákban. A pintyek és a kanárik súlya kicsit kevesebb a törpepapagájénál, így nekik napi 6-8 gramm magra van szükségük. Arról se feledkezzünk meg, hogy sok madár a szükségesnél többet eszik, ha unatkozik.

    Magféleségek

 Alapeleségek az apró magvak. Nagyon fontos, hogy a mag csíraképes legyen. A csíraképtelenné vált magvakban a vitaminok egy része és több más létfontosságú anyag hamar elbomlik. Az ilyen magvakkal etetett madarak könnyebben megbetegednek. 100 %-ot alapul véve, az állandóan etethető, az alapvető tápanyagokat tartalmazó madáreleség összetétele a következő lehet:

30 % nyári repce
30 % fénymag
10 % hántolt zab vagy vörös köles
10 % fehér köles
10 % kendermag vagy apró szemű napraforgómag
10 % lenmag

Előfordulhat, hogy nem áll rendelkezésünkre valamelyik előbb felsorolt magféleség. Természetesen átmenetileg megváltoztathatjuk a keverési arányt, illetve az összetételt. Előfordul pl. hogy valamelyik madár nem szereti pl. a vörös kölest, nagyon szeretik viszont a hántolt napraforgómagot. Szinte minden magevő madár szereti az olasz muhart, nálunk csumiz vagy fürtös köles néven ismert változatát.

    Zöldeleségek

Zöldeledelről is folyamatosan kell gondoskodni. Nagyon szeretik a madarak a még zöldellő, félérett magvakat is. A tyúkhúr áttelel, ezért enyhe, hómentes napokon is megtalálható. Friss salátához is egész évben hozzájuthatunk. Ne hagyjuk ki az étrendből az uborkát sem, és adhatunk madarainknak kelkáposztalevelet is. A sárgarépa etetése nélkülözhetetlen. (Reszelve adjuk.) Szeretik a madarak a gyümölcsöt is. Elsősorban az alma jöhet számításba, de elfogyasztanak más gyümölcsöt is.

    Lágyeleség

Az állati eredetű táplálékok közül első helyen a főtt tojást kell említenünk. Ezt a következőképpen készítsük. A tojást főzzük 10 percig forrásban levő vízben. A kihűlt tojásból héjastul annyit reszeljünk le, amennyit egyszerre megesznek madaraink. Reszeljünk még sárgarépát. Kb. 2 rész reszelt tojáshoz keverjünk 1 rész reszelt répát, és ehhez adhatunk még egy kevés reszelt piskótát. E lágyeleségbe időnként bele lehet keverni különböző vitaminokat.
Nagyobb testű madaraknak, pl. nimfa, rozella, penannt, lóri, jákó stb. a szokásos magokon kívül felpuhított 
kutya- macskatápot, illetve banánt, körtét, főtt rizst, esetleg bébiételt is adhatunk. A babapiskota, kalács, sütemény ugyan kedvencük, de ezt csak módjával adjuk nekik! A diót, mogyorót minden papagáj szereti, de miután nagyon hízlal, ezekkel is csínján bánjunk. A madár nem mindenevő! Van olyan tulajdonos, aki azzal dicsekszik, hogy a húslevestől a pörköltig mindent megeszik a madara. Ez helytelen, sőt a kávé és alkohol adása egyenesen TILOS!
További lágyeleségek: 

Búzacsíra + reszelt sárgarépa,
hangyatojás (főleg nagymadarak csemegéje),
tehéntúró,
darált, főtt marhahús,
trapista vagy eidámi sajt reszelve,
főtt rizs + zabpehely keverve,
gyümölcskoktélként banán, körte, kiskanál méz főtt rizzsel keverve.

    Ásványi anyagok

A kalitka aljába beszórt folyami homokban apró csigák, rákok és kagylók mészvázai találhatók, de ez általában nem fedezi a madarak mészszükségletét. A madarak előtt állandóan álljon mész valamilyen formában. Ez lehet szépiacsont vagy porrá tört tojáshéj. Patikában kapható szénsavas mészpor is, amelyet a lágyeledelhez keverhetünk. A mészen kívül a madaraknak más ásványi anyagokra is szükségük van (kén, vas, foszfor, réz, cink, jód, mangán). Ezek pótlására különböző premixek kaphatók.

    Vitaminok

 A madárnak vitaminokra is szüksége van. A szabad természetben a madarak hozzájutnak azokhoz a vitaminokhoz, amelyre a szervezetüknek szüksége van. Minél változatosabb a táplálék annál kevésbé fenyeget a vitaminhiány. A fontosabb vitaminok: B1-vitamin ami megtalálható a tojássárgában, rizskorpában, gabonamagvakban, répában. Ugyancsak a növényi részekben található a B2, B6, és B12-vitamin is. A C-vitamin minden zöld növényi részben megtalálható. Az A-vitamin megtalálható a salátában, tyúkhúrban, csibehúrban, uborkában, sárgarépában stb. A D-vitamin a napfénnyel kerül a szervezetbe, de megtalálható a csukamájolajban is. Az E-vitamin a természetben igen elterjedt, többek között a magvak csírájában, a tojássárgában, a salátában található meg. A K-vitamint a bélbaktériumok termelik, ezenkívül a levelekben és a magvak csírájában halmozódik fel.


Tápanyag-összetétel

Szénhidrátok

A szénhidrátok fontos energiaforrások. A madarak a szénhidrátot általában a magokban található keményítőből nyerik. A mag fajtája meghatározza szénhidrát-tartalmát, a repcemag 21%-nyi szénhidrátot tartalmaz, míg a köles 70%-nyit.

A lignin és a cellulóz speciális szénhidrátok, melyeket a magevő madarak elfogyasztanak. Ezek nem emészthetők és tulajdonképpen rostok. A madarak többsége általában eltávolítja a mag rostok többségét tartalmazó részeit, és kutatások is kimutatták, hogy a madaraknak tulajdonképpen nincs szükségük ezekre a tápanyagokra.

Egy teljes értékű magos étrend valamennyi szükséges tápanyagot biztosítja a madárnak. Emellett a madarak többsége alkalmanként szívesen fogadja a lédús ételeket (pl. alma vagy répa). Ezek az ételek sok cukrot tartalmaznak.


Zsírok

A zsírok sok szempontból nagyon fontos tápanyagot jelentenek a madaraknak. Először is fontos energiaforrást jelentenek a madárnak. A különböző magok zsírtartalma eltér. A legkisebb a kölesé (5%), a legnagyobb a repcemagé (48%).

Egységnyi tömegű zsír kétszer annyi energiát szolgáltat, mint az ugyanolyan mennyiségű szénhidrát. Így ha csak magas olajtartalmú magokat adsz madaradnak, könnyen elhízhat. Ennek a veszélye főleg akkor áll fenn, ha bezárva tartod, és nem tud eleget mozogni.

A zsírok a madár testének fontos építőanyagai is. Az esszenciális zsírsavak (pl. linolén sav) olyan összetevők, melyeket a madár szervezete nem képes előállítani, így a tápanyagának tartalmaznia kell.

Azon madarak bőre, melyek nem kapják meg a szükséges linolén savat, durva és repedezett lesz. Ez a hiánybetegség a kalitkában tartott madaraknál ritkán fordul elő, mivel a legtöbb mag gazdag linolén savban.

Végül a zsírok a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E és K vitamin) oldószerei, ezek pedig elengedhetetlenül szükségesek a madaraknak.


Fehérjék

A fehérjék segítenek abban, hogy a madár izmai, bőre, tollai és csőre jó állapotban maradjanak. A madár ezen testrészei elsősorban fehérjékből épülnek fel.

A madarak a fehérjéket a bélrendszerükben bontják alkotóelemeikre, az aminosavakra. Néhány aminosavat pedig májuk képes más aminosavakká átalakítani. Néhányat viszont nem képesek előállítani, ezeknek az eledelekben kell lenniük.

A madár egészségének megőrzéséhez 10 aminosavra van szükség, melyek a különböző magvakban más-más mennyiségben találhatók meg, ezért is fontos, hogy a madár komplett magkeveréket kapjon.


Ásványi anyagok

A madárnak sokféle ásványi anyagra van szüksége. A kálcium nagyon fontos a normális növekedéshez és a csontok szilárdságához, valamint biztosítja az izmok és az idegek megfelelő működését.

A foszfor szintén erősíti a csontokat, de a madárnak elég feleannyi foszfort fogyasztani, mint kálciumot.

A jód ugyancsak fontos ásványi anyag, és gyakran nincs benne a madár étrendjében, pedig mind hiánya, mind pedig esetleges túladagolása egészségügyi problémákat okozhat.

A fentiek mellett a madár szervezetének szüksége van vasra és rézre is.


Vitaminok

Az emberekhez hasonlóan a madaraknak is sok vitamint kell fogyasztaniuk. Elsősorban A, D, E és K vitaminra van szükségük, valamint a B vitamincsalád néhány tagjára. Néhány fajnak C vitamint is kell fogyasztani.


Víz, Víz, Víz

Madarunk számára mindenkor gondoskodni kell a tiszta ivóvízről. Ez különösen fontos a melegebb nyári hónapokban, amikor a madár vízszükséglete megnő. Az ivóvíz céljára mindig szobahőmérsékletű vizet használjunk, mert a túl hideg víz könnyen okozhat légzőszervi megbetegedést, ami rekedtséggel, a hím madaraknál az éneklőképesség elvesztésével járhat. Az itatóedényeket naponta alaposan mossuk ki, mert könnyen bealgásodnak

A magevő madarak tápláléka csak minimális mennyiségű vizet tartalmaz, így állandóan folyadékra van szükségük. Kutatások kimutatták, hogy egy átlagos törpepapagáj napi 3-5 ml vizet iszik meg.

A madarak a felesleges nitrogént húgysav formájában választják ki. A húgysav fehér kristály formájában jelenik meg, és nem oldódik vízben. Ezért a madarak nem termelnek az emlősökéhez hasonló vizeletet.

Szívesen hancúroznak benne és ha a kalitka ajtajára szerelhető speciális fürdetőt teszünk, akkor még pocsolyát sem fognak csinálni.


Grit

Sokféle madár megeszi a grit részecskéit. Az oldható részecskék bizonyos ásványi anyagok fontos forrásai, a nem oldható részecskék pedig segítik a madár emésztését, de nagy mennyiségben károsak lehetnek.


Különleges szükségletek

Fészekrakó madarak

A fészekrakás, tojásrakás és a kiscsibék kikeltése sok energiát kíván. Egy zebrapinty például a teljes energia-bevitel 55%-át egyetlen tojás lerakására fordíthatja. Ezen idő alatt nem eszik többet, hanem megpróbálja energiafelhasználását csökkenteni azzal, hogy nem mozog. Ilyenkor fehérjét is veszíthet izmaiból és zsigereiből. Hasonló a helyzet a törpepapagáj esetében is, csak a tojás kikelése után kezdenek el többet enni, és ekkor még több energiára van szükségük. Egy fiókáit etető hím testsúlyának akár 10%-át is elveszítheti. Miután a fióka kirepült a fészekből, a szülők hamar visszanyerik súlyukat.


Növésben lévő fiókák

A pintyek és a papagájok családjába tartozó madarak nagyon gyorsan nőnek. A kikelés után általában 48 órán belül súlyuk a duplájára nő. A kanárik életük első 10 napján kelési súlyuk tízszeresét is elérhetik. Ehhez a gyors növekedéshez rengeteg energiát kell bevinniük, a fiókák a testsúlyhoz viszonyítva felnőtt társaiknál ötször többet esznek.

Sok magevő madár fiókája egészen addig a fészekben marad, amíg nem képes repülni. Ezeknek a fiókáknak plusz folyadékot kell kapniuk, hogy ne száradjanak ki.

A pintyek és a papagájok családjába tartozó fiókák az első néhány napban az anyjuk begyében termelt, fehérjében gazdag tejet fogyasztják, és később is sok fehérjére van szükségük.

A fiókák az első hónapban több lizint, metionint és cisztint igényelnek.

Néhány madárfaj, különösen a törpepapagájok nem szívesen fogadják a változásokat az étrendjükben. Kutatások kimutatták, hogy ez összefügg azzal, hogy a kirepülés előtt hogyan táplálták őket. Azok a madarak, melyek sokféle eledelt kaptak fiókaként, kevésbé lesznek válogatósak.


Tollváltás

A tollazatváltás időszaka nehéz a madár számára, és ilyenkor különösen sok aminosavra van szüksége, hogy könnyebben nőjenek az új tollai. Ugyancsak segíthet ebben az időszakban, ha a madár C és E vitamint kap.


Elhízás

A kalitkában tartott madarak körében az egyik legnagyobb probléma az elhízás. A hason levő zsírfelesleg nyomhatja a tüdőt, nehezítheti a légzést, súlyos esetben pedig az elhízás a madár általános egészségi állapotát is ronthatja.

Általában a túltáplálás vezet elhízáshoz. A madár úgy tud veszíteni súlyából, ha kevesebbet kap enni. Ilyenkor csak naponta kétszer kapjon enni, ne hagyjuk előtte az eledelt egész napra. Ne felejtsd el, hogy akárcsak a legtöbb betegség, az elhízás is akkor gyógyítható legkönnyebben, ha korán észreveszed, és rögtön megoldást keresel és persze találsz is.


 
Menü
 
Társalgó
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Papagájos videók
 
Idő
 
Papagájos játék
 
Naptár
2018. Július
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Vadon élő madarak
 
Csip-csip
 
Papagáj-Online
 
Régi képeslapok
 
(Ha kattintásra nem jön be, írjátok be a címet! www.fzsooo.fw.hu)
 
 
Számláló
Indulás: 2005-02-12
 
Papagájok
Papagájaim
 
Szoktad etetni télen a madarakat?
Szoktad etetni télen a vadon élő madarakat?

Igen.
Nem.
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Légy te is Farmasi tanácsadó! Kötetlen munka, befektetés nékül, minõségi termékek, jó kereseti lehetõség!    *****    Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679;&#12300;&#914;&#923;SM&#923;IW&#12301; &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679; EGY SZIGET + 24 MÁGUS &#9679; FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)