papagaj4
papagaj4
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Fórum
 
Ha valami kérdésetek van írjátok nyugodtan ide.
 
E-mail
További információkat az alábbi e-mail címen tudok adni:
fdalmacs@citromail.hu
 
Gondozása
 
Egyéb
 
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Linkek
 
Tudnivalók
 
Papagájok
“Madarat tolláról, embert barátjáról” –mondja a népszerű közmondás. Sokan úgy gondolják, hogy kalitkába zárni, fogságban tartani madarat “állatkínzás”. Csak azok vélekednek így akik sosem tartottak madarat.
 
Milyen madarat tartassz?
Milyen madarat tartassz?

Galambot
Díszbaromfit
Hullámos papagájt
Nimfapapagájt
Rozellapapagájt
Lórit
Törpepapagájt
Pintyfélét
Másfajtát
Többfélét
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Parrot Site
 
Elsősegélynyújtás

Madarak

<BR> EIsősegélynyújtás

 

Az otthon kedvencként tartott madarakat számos veszéIy fenyegeti. Mit tehetünk, ha tollas kedvencünket baleset éri, hogyan lássuk el, mikor kell értesítenünk az állatorvost? Ehhez szeretnénk az alábbiakban hatékony segítséget nyu'jtani.

 

Vannak olyan alapvető veszélyforrások, amiket feltétlenül meg kell szüntetnünk a madarak környezetében. Ha röptetni kiengedjük a madarat, gondoskodjunk arr6l, hogy egy légtérben ne egyen más háziáliat, pI. macska, amely könnyen elkaphatja. Persze ha a madarunkat összeszoktattuk a többi állattal, és biztosan tudjuk, hogy nem jelentenek egymásra veszélyt, akkor összeengedhetik őket, de a biztonság kedvéért mindig csak felügyelet mellett. Fontos, hogy ha van akvárium, az mindig le Iegyen fedve, és más vizet telt edény, pl. forr6 leves se Iegyen a tűzhelyen elöl hagyva. A környezetszennyező illetve mérgező anyagokt6l (festékek, vegyszerek) szintén távol kell tartan a madarakat.

 

A lakásban történő röptetésnek legnagyobb veszéIye, hogy a madarak nekirepülhetnek az ablaküvegnek. A madarakra nézve egy ilyen baleset végzetes is lehet. Szerencsés esetben agyrázk6dást szenved a madár, amely rövid időn belül magát6l gyógyul. SúIyosabb esetben agyvérzés is kialakulhat az ütődés következményeként, melyre a madár egyensúIyzavara illetve görcsök hívják fel a gazda figyelmét. Ha ezeket a tüneteket észleljük, ne rohanjunk vele az állatorvoshoz, mert a szállítással jár6 stresszei többet árthatunk az állatnak, mint amennyi segítséget kaphatunk az orvost6l. A Iegfontosabb, hogy nyugalmas helyre helyezzük a madarat, legjobb, ha a saját kalitkájába tesszük egy csöndes és a szokásosnál hűvösebb helyre. Ha megoldhat6 és a madár elvisel, fejének hideg vizes borogatása is j6tékony hatású' lehet. Természetesen a tüneteket és a baleset körülményeit beszéIjük meg állatorvossal, aki további tanácsokkal lát majd el. Mivel az ilyen típusú' balesetek gyakran járnak csonttöréssel is, Ieggyakrabban szárny és Iábcsonttöréssei, mindenkeppen vizsgáltassuk meg szakemberrel, ha madarunk már jobban van. A teljes gy6gyulás érdekében a csonttöréses betegek a balesettől számítva 48 órán belül kell, hogy szakaszerű eilátásban részesüijenek. Madarak szárnytörésénéI pihenőhelyzetben kb. 2 hétig kell rögzíteni a törött csontot. A lábszárcsont töréseinél  az is a fontos hogy a törött végtagot normál helyzetben rőgzitsék. Ha az állatorvos ficamot állapit meg, hosszabb rögzitési és gy6gyulási idővel kell számioni. Mivel a madarak ellátása különös szakértelmet igényei, így érdemes specialistához fordulni.

 

Azonnal forduljunk állatorvoshoz, ha a madarunkon daganatos elváltozást találunk. A hullámos papagájok például kifejezetten hajlamosak az ilyenféle elváltozásokra. Náluk már fiatal korban, akár 3 evesen jelentkezhetnek daganatok. Egyes daganattípusok j61 műthetök és a felgy6gyulási esélyek is biztat6k, de vannak olyan típusok is, melyeknéi nagyon rosszak a gy6gyulás kilátásai. Minden típusra igaz viszont, hogy a korai felismerés és az idejében elkezdett gy6gykezelés nagyban hozzájárulhat a gyógyuláshoz. A madarak szervezete sok esetben nem tudja Iegyőzni a betegséget, a műtet ellenére sem. A betegség diagnosztizálása és hatékony kezelése többnyire azért nehéz, mert amikor a madár már tüneteket mutat (Iesoványodás, erntienseg, vérszegénység), az elváltozás már nagyon előrehaladott állapotban van. A gy6gykezeiést azonban a Iegtöbb esetben érdemes megkísérelni.

 

Az otthon is elvégezhető műveletek közé tartozik a csőr és a karom rendszeres vágása. Persze állatorvos is elvégzi ezeket a beavatkozásokat, de egy kis gyakorlással mi is könnyűszerrel elvégezhetjük otthon, stresszmentes környezetben. Ehhez szükségünk lesz egy erős körömcsipeszre. A kistestű díszmadarak karmán áttetszik a tágy vérbő terület. Erre a területre kb. 3 mm-t ráhagyva egy határozott mozdulattal lecsípjük a köröm végét. Ezt a műveletet rendszeresen végezzük el (pár hetente), nehogy a köröm illetve a csőr túl nőljön. A túlnőtt csőr illetve karom komoly egészségügyi és táplálkozási problémákat okozhat.

Egy csepp vér esetleg a vágás helyén kicsordul, enyhe vérzéscsiIIapittóvaI illetve fertőtlenítőszerrel kezeljük.

 

 
Menü
 
Társalgó
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Papagájos videók
 
Idő
 
Papagájos játék
 
Naptár
2017. Október
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Vadon élő madarak
 
Csip-csip
 
Papagáj-Online
 
Régi képeslapok
 
(Ha kattintásra nem jön be, írjátok be a címet! www.fzsooo.fw.hu)
 
 
Számláló
Indulás: 2005-02-12
 
Papagájok
Papagájaim
 
Szoktad etetni télen a madarakat?
Szoktad etetni télen a vadon élő madarakat?

Igen.
Nem.
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Astropapa-iskolája mindenkit szeretettel vár és INGYENES TANÁCSOT AD minden kedves érdeklõdõnek!    *****    Supernatural - ODaát - 13. ÉVad - Extrák - Infók - ÉRdekességek - ODaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - ODaát    *****    A csillagjövõ oldalon,nem csak alacsonyak az árak, hanem a tanácsadás, teljesen ingyenes. Szeretettel várlak minden nap    *****    Új design! Az egyetlen magyar Olicity és a legaktívabb Zöld Íjász rajongói oldala! 6. évad & Arrowverse hírek!    *****    No.1 Christina Aguilera Fan Site - Minden ami X-Tina, minden héten újdonságok! Katt!    *****    TelenovelasWeb - Hírek, képek, videók, saját véleménnyel tarkított bejegyzések telenovellákról és a színészekrõl! Gyere!    *****    Hamarosan olvashatók lesznek az oldalamon az Asztro-tükör asztrológiai írásai, cikkei.    *****    Gesztenye, gesztenye, gesztenye... és egy álmos sün! Gyertek az októberi rétre Mályvával és Pipitérrel! Irány a Mesetár!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Ha te is a letisztult stílus híve vagy, nézz be hozzám! Smink, ruha, kritika //Style and Stuff// Style and Stuff//    *****    MINDEN HÓNAPBAN INGYENES G-PORTÁL SABLON! TELJESEN ÁTSZERKESZTHETÕ A LEGÚJABB KÓDOKKAL! Ne maradj le egyik hónapban sem!    *****    Rendeld meg az asztrológiai csomagok egyikét és teljesen ingyen megbeszélheted velem a kérdéseidet telefonon, skypeon!!!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film! Film!Film!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!    *****    A CSILLAGJÖVÕ OLDALON RENDKÍVÜLI AKCIÓK,LEHETÕSÉGEK.A MEGRENDELÉSEK UTÁN TELJESEN INGYENES KONZULTÁCIÓ,TANÁCSADÁS.VÁRLAK    *****    Õszi manókalandok a réten! Búcsúztassátok el ti is útra kelõ madarainkat Mályvával és Pipitérrel! Gyertek a Mesetárba!    *****    | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale |    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Infrashape Horizontal fittness stúdió Debrecen    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE // WISE-VOGUE