papagaj4
papagaj4
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Fórum
 
Ha valami kérdésetek van írjátok nyugodtan ide.
 
E-mail
További információkat az alábbi e-mail címen tudok adni:
fdalmacs@citromail.hu
 
Gondozása
 
Egyéb
 
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Linkek
 
Tudnivalók
 
Papagájok
“Madarat tolláról, embert barátjáról” –mondja a népszerű közmondás. Sokan úgy gondolják, hogy kalitkába zárni, fogságban tartani madarat “állatkínzás”. Csak azok vélekednek így akik sosem tartottak madarat.
 
Milyen madarat tartassz?
Milyen madarat tartassz?

Galambot
Díszbaromfit
Hullámos papagájt
Nimfapapagájt
Rozellapapagájt
Lórit
Törpepapagájt
Pintyfélét
Másfajtát
Többfélét
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Parrot Site
 
Barátpapagáj

 

 

Egyéb magyar nevek: remetepapagáj

Angol neve: Monk Parakeet

Latin neve: Myiopsitta monachus

Német neve: Moenchsittich

Egyéb magyar nevek: remetepapagáj

Angol neve: Monk Parakeet

Latin neve: Myiopsitta monachus

Német neve: Moenchsittich

Származási hely: Argentína, Paraguay, Uruguay és Kelet-Bolívia

Testnagyság (fejtetőtől farokvégig mérve): 29 cm

Nemek megkülönböztetése: Ivari kétalakúságnak nincs jele. A tojó feje talán valamivel kisebb a hímétől. Vannak, akik szerint a hímhez nagyon hasonló tojó melléről hiányzik a keskeny, vékony melli hullámozottság. És a hasuk sárgás árnyalatú világos, de lehet, hogy ez csak az alfajok keveredése folytán mutatkozik.

Fészkeltetés: A papagájokon belül is a leginkább társaságkedvelő. Kolóniákon költ. Különlegessége, hogy nem odúban fészkel, hanem a nőstény ágakból (kínáljunk fel nekik hajlékony nyírfavesszőket) hatalmas "várat" épít. Élőhelyén az 1000 méternél magasabb hegyekben is előfordul. Néhány kolónián megmérték a fészekvárat. Kiderült, hogy tövises gallyakból hordták össze a valóságos fészekvárat, amelybe számos járatot alakítanak ki. Egy-egy járat végén önálló fészkelőhely van. A méretekre jellemző, hogy találtak ágakból emelt, 3 méternél nagyobb költőhelyet, mely összes anyaga meghaladta a 200 kilogrammot. Egy-egy ilyen "várban" számos pár otthonra lelhet. Ehhez az építményhez rendkívüli módon ragaszkodik, így tulajdonképpen szabadon is költethető. Rendkívül éles hangja viszont fogja zavarni a szomszédokat.

Tojások száma: 6 - 8

Kotlási idő: 22-23 nap

Kirepülési idő: 42-45 nap

Etetés: Zöldeleséggel, gyümölcsökkel és állati fehérjével (pl. lisztkukac) kiegészítve.

Tartás, elhelyezés: Legalább 4x3x3m területű kerti volierben, kolóniában tartsuk (legalább 3-5 pár). Miután jól tűri a hideget, több német állatkertben próbálták meg szabadon tartani. (Természetesen csak akkor adták meg nekik az elrepülés lehetőségét, amikor a fészekvárukat megépítették.) A kísérlet sikerült, de az állatkertekhez közeli gyümölcsösök tulajdonosai ennek egyáltalán nem örültek. A hidegtűrésére jellemző, hogy 1956-ban a rendkívüli télen, a mínusz 29 fokot (!!!) is jó egészségben vészelte át a berlini állatkert szabadon tartott csapata.

Más madarakkal egyáltalán nem fér meg, még nálánál erősebb papagájokat is bátran megtámad, hogy elűzze a fészekvár közeléből. Ha idegent lát vagy veszélyt sejt, éktelen rikácsolásba kezd, amit a szomszédok nehezen tűrnek! Mozgékony, zajos madár, rengeteget és erősen rágcsál, szeret fürödni, bátor. Egyesek szerint költési időszakon kívül fogságban más fajokkal is együtt tartható.

Egyéb tudnivalók: Eredeti élőhelyén sík vidéki és középhegységi erdőkben, szavannákon és farmokon egyaránt előfordul. A táplálkozó helyeken akár több száz madár is összeverődik, biztonságukról őrszolgálat gondoskodik. Röpte gyors, szapora szárnycsapásokkal. Általában az őszi, kora téli hónapokban költ. A közös fészek súlya akár 250 kg is lehet. Ezen belül bonyolult ürgerendszer található több kijárattal és őrzőnyílással. Minden családnak külön költőkamrája van. Alkalmazkodási képességéről annyit érdekességképpen, hogy New York külvárosi részeiben is akadnak elszabadult, önálló életmódot folytató barátpapagájok.

 

 

Leírása : A hím és nõstény egyforma. A fiatal fakóbb zöld.

Hazája: Kelet- és Közép-Argentína, Uruguay. Régóta importált és kedvelt madár. Az egyetlen papagájfaj, amely nem odúban költ, hanem szabadon álló, terjedelmes, felül boltozott fészket készít oldalra nyíló bejárattal. Minden állatkertben tartják, sõt szabadon eresztve sem szökik meg, hanem az állatkert területén építi nagy fészkét, mely a látogatók részére szórakoztató látványosság.

Viselkedése: ha csak egy példányt tartunk, annak elegendõ egy nagyobb papagájkalicka, különösen akkor, ha idõnként a lakásban szabad repülést engedélyezünk. Felügyelet nélkül azonban nem tanácsos hagyni, mert rágásával komoly kárt okoz. Tanulékony madár, különösen a fiatal példányok megtanulnak néhány szót beszélni is. Összeférhetetlen minden más madárral, nála jóval nagyobb papagájokat is megtámad. Saját fajával azonban kisebb-nagyobb nézeteltérések ellenére is megfér. 8-10 pár kedvezõ körülmények között egy hatalmas, várszerû fészekkomplexumot készít, amelyben minden párnak megvan a maga lakása. Rossz tulajdonsága, hogy kibírhatatlanul rikácsol, különösen akkor, ha valami szokatlan dolog izgatja. Egyébként csendes társaság, de ha látogató, tehát idegen jön, éktelen lármába kezdenek, és ezt csak akkor hagyják abba, ha a zavaró körülmény megszûnik.

Költés: költetése a fogságban nem nehéz. Tágas volierben magában tartott pár az év bármely szakában hajlandó költeni. A röpdében lehetõleg magasan, a fészek megépítéséhez alkalmas ágrendszert erõsítsünk. Abba erõs ágakból alapzatot készítsünk, hogy a madarak fészeképítõ munkáját megkönnyítsük. Fészeképítéshez különösen szeretik a hajlékony nyírfavesszõt. A hím hordja az anyagot, a nõstény épít. A tojások száma 4-6. A nõstény egymaga kotlik 25-26 napig. A fiókák 45-46 nap múlva repülnek ki.

Táplálásuk: köles, fénymag, zab, fõtt rizs és fõtt kukorica, gyümölcs, félérett fûfélék termése, zöldeledel és friss ágak, hogy legyen mit rágniuk. A fiókák felneveléséhez a felsorolt magvakat csíráztatott állapotban is adjuk. Lágyeledel : áztatott és kinyomott fehér kenyér, tojáskenyér, keksz, fõtt tojás, sok zöldeledel (saláta, tyúkhúr, nagy útifû, uborka).
Mivel a barátpapagáj kitûnõen bírja a hideget, több ízben kísérleteztek szabadon tartásával. Minthogy hatalmas fészeképítményüket évekig lakják, annak javításával, kibõvítésével a költési idõszakon kívûl is foglalkoznak, ezért bizonyos mértékig helyhez kötött madarakká válnak. Éppen ez a körülmény teszi õket különösen alkalmassá arra, hogy szabadon való tartásukkal kísérletezzenek. Csak akkor szabad õket szabadon ereszteni, ha volierben fészküket már megépítették. Berlinben, Görlitzben, Münchenben és más városokban fõleg állatkertek kezdeményezésére szabadon engedtek több pár barátpapagájt. A madarak költöttek, fészküktõl 2 km-nél nagyobb távolságra nem repültek, el is szaporodtak, a gyümölcsösökben jelentõs kárt okoztak.

Forrás: Tatai Sándor (www.parrotland.hu)

 

 
Menü
 
Társalgó
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Papagájos videók
 
Idő
 
Papagájos játék
 
Naptár
2018. Február
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
<<   >>
 
Vadon élő madarak
 
Csip-csip
 
Papagáj-Online
 
Régi képeslapok
 
(Ha kattintásra nem jön be, írjátok be a címet! www.fzsooo.fw.hu)
 
 
Számláló
Indulás: 2005-02-12
 
Papagájok
Papagájaim
 
Szoktad etetni télen a madarakat?
Szoktad etetni télen a vadon élő madarakat?

Igen.
Nem.
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Avon vásárló vagy de unod, hogy a tanácsadód várat állandóan? Esetleg eltûnt? Az Õ kedvezményeit inkább te vlltanád be??    *****    Kérlek segítsd egyesületünk munkáját az adód 1%-kal. Nézd meg a rendezvényeinket is. 2018. március 24.-én várunk!    *****    A HUN-Tv kezet nyújt: Az Élet Magazin elõadásai, köztük Asztrológia elõadásom    *****    Olvasód leszek! Nyerj 100 Kreditet! Gyere ha szeretsz Olvasni.    *****    Farmasi - Antiallergén szépségápolás, babaápolás, háztartási szerek, bio kozmetikumok    *****    Mit gondolsz a Valentin napról? Ünnepled? Felháborodsz? Ajándékozol? Posztoltál már róla? Mutasd meg!    *****    Versenyeznél? Építenél új portált? Milyen témában? Milyen nyeremény motiválna? A TE ötleteidre is kíváncsiak vagyunk!    *****    A karma megnyilvánulásai    *****    MARGOT ROBBIE HUNGARY! MARGOT ROBBIE AUSZTRÁL OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕ MAGYAR RAJONGÓI HONLAPJA! MARGOT ROBBIE HUNGARY!    *****    Lovak szerelmeseinket itt a helye! Tartozz te is közénk! KATT!KATT!KATT!MEGÉRI!KATT!KATT!KATT!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,ajándék 3 év elõrejelzés,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid Katt!    *****    Születési horoszkóp + 3 éves elõrejelzés + biotérkép, 3000 Ft.Az ajándék,teljesen ingyenes konzultáció,rendeld meg KATT!    *****    Aktív videojáték honlap! Ingyen G-portál kreditek csak a készlet erejéig! Ne maradj ki te se belõle! Kattints ide! <3    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Új letölthetõ olvasmányok:28 nap varázslatban A fénytest A kulcs A titok A tizedik felismerés A lélek anatómiája A csend    *****    Még nagyon az év elején járunk, most rendelj születési horoszkópot az ajándék 3 év elõrejelzés és ingyenes konzultáció!!    *****    Pánikenyhítõ poszt a Histórián. Superuser jelen. És TE merre jársz? Kattints!    *****    SIMONA | az Isten áldjon, Esperanza! Lolájának fõszereplésével | SIMONA | a jelenleg futó legsikeresebb argentin sorozat    *****    Marculábi cica tíz éves lett! Ünnepeljétek meg a születésnapját a Mesetárban Marculábis ujjbábokkal! Boldog szülinapot!    *****    ***Munkalehetõség! Magyarországról, Szlovákiából, Csehországból keresünk, MLM vezetõket és tanácsadókat! ***