papagaj4
papagaj4
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Fórum
 
Ha valami kérdésetek van írjátok nyugodtan ide.
 
E-mail
További információkat az alábbi e-mail címen tudok adni:
fdalmacs@citromail.hu
 
Gondozása
 
Egyéb
 
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Linkek
 
Tudnivalók
 
Papagájok
“Madarat tolláról, embert barátjáról” –mondja a népszerű közmondás. Sokan úgy gondolják, hogy kalitkába zárni, fogságban tartani madarat “állatkínzás”. Csak azok vélekednek így akik sosem tartottak madarat.
 
Milyen madarat tartassz?
Milyen madarat tartassz?

Galambot
Díszbaromfit
Hullámos papagájt
Nimfapapagájt
Rozellapapagájt
Lórit
Törpepapagájt
Pintyfélét
Másfajtát
Többfélét
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Parrot Site
 
Papagáj kiválasztása.
 


Kedves leendő madárbarát!

Az alábbiakban szeretnék Neked a papagájod kiválasztásához néhány tanáccsal segíteni.

Az első teendő az, hogy valóban felelősen mérd fel magadban, illetve beszéld meg a családtagjaiddal, hogy madarat szeretnél tartani. Jó, ha tisztában vagy a madártartás minden lehetséges kényelmetlenségével is - erre ugyanis nagyon sokan nem gondolnak akkor, amikor első lelkesedésükben madárbeszerzésre adják a fejüket. Az ilyen elhamarkodott döntésnek később mindig a madár a szenvedő alanya.
A papagáj azon felül, hogy egy kedves, szeretetre méltó társ - nyilvánvalóan gondoskodásra szoruló lény, aki nélküled létezni sem tud. Napi rendszeres törődést, foglalkozást igényel. Etetni, tisztán tartani és - nem utolsó sorban - foglalkozni is kell vele. Ezen felül a papagáj zajos (rikácsol, kiabál, fütyül, stb) általában szemetel (pl. csapkod a szárnyával és ezzel kiveri a maghéjat a kalitból) és - mint minden állatnak - van egy bizonyos jellegzetes szaga is. Ezt a szagot természetesen minimalizálni lehet a rendszeres takarítással, de teljesen megszűntetni nem lehet. Egyes papagájfajok tollazatában ún. púdertollak találhatóak, melyek a tollazat karbantartására szolgálnak - ilyen madár mellett gyakrabban kell törölgetni is. Ezekkel a dolgokkal jó előre tisztában lenni, nehogy később érjen minket meglepetés, avagy
legyen a madár léte a családban viszályt szító ok.

A következő teendő, hogy eldöntsük vajon milyen madarat szeretnénk. Amennyiben konkrét elképzelésünk van a madár fajával kapcsolatban, az sokat segít.
Ha nincs, akkor általában több tényező befolyásolja a döntést. Ezek: a madár ára, mekkora helyet tudunk neki biztosítani, illetve, hogy mekkora tapasztalatunk van a madártartással kapcsolatban ,életkor, és hogy mit várunk el a madarunktól.

Egy abszolút kezdő madárbarát számára csak akkor javaslom valami nagyobb, értékesebb papagáj beszerzését, ha szükség esetén rendelkezésére áll valaki, aki a felmerülő kérdésekre korrekt választ képes adni. Kezdésre kiváló pl. a hullámos papagáj.Kicsi, viszonylag igénytelen és beszédutánzásra is megtanítható. Nem véletlen, hogy ez a kis madár a világ legkedveltebb díszmadara. Aranyos, szórakoztató társ és egyáltalán nem drága. Kezdéshez kiváló, hiszen ha magkeveréken és gyümölcsön kívül nem kap mást semmit, azzal is beéri (természtesen ezekre ugyanúgy szüksége van, mint a többi papagájnak, csak ez a faj - mivel az ausztrál félsivatagos vidékek lakója - kevésbé érzékeny arra, ha elmaradnak).
Kezdő madártartónak semmiképen nem javaslok ún. lágyevő madarat! Ezek tartásához már valóban rendelkezni kell bizonyos gyakorlattal.
Szintén nem javaslok kezdő madártartónak pár tartását, vagy tenyésztést.

Döntsük el, hogy mit várunk el a madártól. Általában a papagájoktól elvárjuk, hogy beszédutánzásra képesek legyenek (10 érdeklődőből 9 ezt kérdezi meg először). Ne feledjük el, hogy nem képes minden papagájfaj "beszédre"! Azonban, ha beszédtanítással nem kívánunk foglalkozni, akkor sokkal szélesebb választék áll rendelkezésünkre. Van jópár gyönyörű papagáj, mely "beszélni" ugyan nem tud, de ez a szépségükből mit sem von le.

Általában nem tudunk korlátlan helyet biztosítani leendő madarunk számára. Az elhelyezés mérete viszont kihathat az általunk választható madarak listájára is. Általánosságban elmondható, hogy a papagájoknál a testméret és az intelligencia egyenes arányban áll egymással.(Az intelligencia és az utánzási képességnek nincs köze egymáshoz. Az utánzásnál viszont a megtanítható szavak számának már van).
A teljesség igénye nélkül felsorok itt néhány, Magyarországon is kapható papagájfajt:

Nimfapapagáj: A legkisebb kakadufaj. A szelektív színtenyésztés következtében rendkívül szép színezetű madarakat is lehet már kapni. Nem drága, beszédutánzásra is megtanítható, viszonylag igénytelen tehát kezdőknek is javasolt faj.

Kis Sándorpapagáj: Közepes méretű papagáj. Éles, visító hangja kellemetlen is lehet, beszédutánzásra nem tanítható. A vad színű változata viszonylag olcsó, de a színtenyésztett változat igen drága is lehet.
Nagy Sándorpapagáj:  közepes méretű papagáj. Nagyon intelligens, szeretetre méltó és szeretetet igénylő, ragaszkodó madár, beszédutánzásra megtanítható. Ára közepesnek mondható. Mivel sok, és rendszeres foglalkozást igényel, ezért kezdőknek, illetve elfoglalt embereknek nem javaslom. 

Hegyi papagáj: közepes méretű, viszonylag hosszú életű, beszédutánzásra is megtanítható papagáj. Viszonylag igénytelen, ezért kezdőknek is javaslom.

Jákó papagáj:  nagytestű papagáj. Az egyik leghosszabb életkort elérő faj. A legintelligensebb papagájfaj. Az intelligenciájából következően nagyon érzékeny lelkű papagáj, ezért csak gyakorlott, rutinos és sok türelemmel rendelkező madárbarátnak javaslom.

Kakaduk: Nagy testű papagájok. Hosszú életkor, nagyfokú intelligencia és beszédutánzási készség jellemzi e madarakat. Igen zajos madarak. Kezdő madárbarátnak nem ajánlom.

Arák: nagy testű papagájok. Igen hosszú életkort is elérhetnek. Méretük miatt az elhelyezésük nehézségekbe ütközhet. Néha igen hangosak. Intelligenciájuk és beszédutánzási készségük kimagasló. Tartását kezdő madárbarátnak nem ajánlom.

A fent felsorolt fajokon kívül természetesen sok más faj is rendelkezésünkre áll. Én azt javaslom, hogy elsősorban próbáljunk tenyésztőtől vásárolni madarat. Sajnos, mint az élet minden területén itt is vannak olyan emberek, akik csak a hasznot nézik, ezért igyekezzünk segítőkész, tényleg a madarakért élő tenyésztőt keresni - ne sajnáljuk erre az időt. Szerencsére a dolgunk nem lesz nehéz.

A "jó" tenyésztő kiválasztásánál a következőkre lehetünk figyelemmel. A madarak elhelyezésének minősége, a takarmány változatossága, minősége, a röpdék tisztasága. Mindenképpen mutassa meg a tenyésztő a vásárlandó madár szüleit. Írjuk fel a tenyésztő telefonszámát és beszéljük meg vele, hogy szükség esetén fordulhassunk hozzá segítségért. Értékesebb madár vásárlása esetén az adásvételt fektessük írásba, melyben rögzítsük a madár korát, valamint azt, hogy a madarat a tenyésztő a legjobb tudomása szerint egészségesen adja el számunkra. Amelyik fajnál kötelező, ott kérjük a CITES papírját a madárnak.
Kérjünk a megvásárolt madárhoz egy pár napra elegendő eleséget.

A legjobb eredményt madarunkkal akkor érhetjük el, ha megbízható tenyésztőtől kézzel nevelt madarat veszünk, mely még éppen nem önálló. Az ilyen madarat az önállóvá válásig etetnünk kell, de ez alatt az idő alatt olyan szoros kötődés alakul ki a madárban irántunk, melyet semmilyen más módszerrel nem lehet elérni. Az etetés technikáját tanuljuk meg a tenyésztőnél, csakúgy mint az eleség elkészítését. Kérjünk a tenyésztőtől eleséget is a madarunkhoz, valamint egyezzünk meg vele, hogy baj esetén (pl. nem fogadja el a madár az eleséget tőlünk), visszavihetjük hozzá a madarat, hogy ő nevelje fel.
 
Forrás: Tatai Sándor (www.parrotland.hu)

 
Menü
 
Társalgó
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Papagájos videók
 
Idő
 
Papagájos játék
 
Naptár
2018. Február
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
<<   >>
 
Vadon élő madarak
 
Csip-csip
 
Papagáj-Online
 
Régi képeslapok
 
(Ha kattintásra nem jön be, írjátok be a címet! www.fzsooo.fw.hu)
 
 
Számláló
Indulás: 2005-02-12
 
Papagájok
Papagájaim
 
Szoktad etetni télen a madarakat?
Szoktad etetni télen a vadon élő madarakat?

Igen.
Nem.
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Avon vásárló vagy de unod, hogy a tanácsadód várat állandóan? Esetleg eltûnt? Az Õ kedvezményeit inkább te vlltanád be??    *****    Kérlek segítsd egyesületünk munkáját az adód 1%-kal. Nézd meg a rendezvényeinket is. 2018. március 24.-én várunk!    *****    A HUN-Tv kezet nyújt: Az Élet Magazin elõadásai, köztük Asztrológia elõadásom    *****    Olvasód leszek! Nyerj 100 Kreditet! Gyere ha szeretsz Olvasni.    *****    Farmasi - Antiallergén szépségápolás, babaápolás, háztartási szerek, bio kozmetikumok    *****    Mit gondolsz a Valentin napról? Ünnepled? Felháborodsz? Ajándékozol? Posztoltál már róla? Mutasd meg!    *****    Versenyeznél? Építenél új portált? Milyen témában? Milyen nyeremény motiválna? A TE ötleteidre is kíváncsiak vagyunk!    *****    A karma megnyilvánulásai    *****    MARGOT ROBBIE HUNGARY! MARGOT ROBBIE AUSZTRÁL OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕ MAGYAR RAJONGÓI HONLAPJA! MARGOT ROBBIE HUNGARY!    *****    Lovak szerelmeseinket itt a helye! Tartozz te is közénk! KATT!KATT!KATT!MEGÉRI!KATT!KATT!KATT!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,ajándék 3 év elõrejelzés,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid Katt!    *****    Születési horoszkóp + 3 éves elõrejelzés + biotérkép, 3000 Ft.Az ajándék,teljesen ingyenes konzultáció,rendeld meg KATT!    *****    Aktív videojáték honlap! Ingyen G-portál kreditek csak a készlet erejéig! Ne maradj ki te se belõle! Kattints ide! <3    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Új letölthetõ olvasmányok:28 nap varázslatban A fénytest A kulcs A titok A tizedik felismerés A lélek anatómiája A csend    *****    Még nagyon az év elején járunk, most rendelj születési horoszkópot az ajándék 3 év elõrejelzés és ingyenes konzultáció!!    *****    Pánikenyhítõ poszt a Histórián. Superuser jelen. És TE merre jársz? Kattints!    *****    SIMONA | az Isten áldjon, Esperanza! Lolájának fõszereplésével | SIMONA | a jelenleg futó legsikeresebb argentin sorozat    *****    Marculábi cica tíz éves lett! Ünnepeljétek meg a születésnapját a Mesetárban Marculábis ujjbábokkal! Boldog szülinapot!    *****    ***Munkalehetõség! Magyarországról, Szlovákiából, Csehországból keresünk, MLM vezetõket és tanácsadókat! ***