papagaj4
papagaj4
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Fórum
 
Ha valami kérdésetek van írjátok nyugodtan ide.
 
E-mail
További információkat az alábbi e-mail címen tudok adni:
fdalmacs@citromail.hu
 
Gondozása
 
Egyéb
 
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Linkek
 
Tudnivalók
 
Papagájok
“Madarat tolláról, embert barátjáról” –mondja a népszerű közmondás. Sokan úgy gondolják, hogy kalitkába zárni, fogságban tartani madarat “állatkínzás”. Csak azok vélekednek így akik sosem tartottak madarat.
 
Milyen madarat tartassz?
Milyen madarat tartassz?

Galambot
Díszbaromfit
Hullámos papagájt
Nimfapapagájt
Rozellapapagájt
Lórit
Törpepapagájt
Pintyfélét
Másfajtát
Többfélét
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Parrot Site
 
A papagájok
A madarak osztályán belül a papagájok egy jól elhatárolható rendet alkotnak. Jelenleg kb. 330 élõ faj alkotja a papagájok rendjét. A papagájokra jellemzõ a csõr és a láb alkata. Csõrük a ragadozó madarakéhoz és a baglyokéhoz hasonlít melyet az élelem megszerzésén kívül kapaszkodásra is használnak. A lábuk fogószerszám, az elsõ és a negyedik ujjuk hátrafelé, a második és harmadik elõre áll. Sok faj elég ügyesen tudja használni a lábát.
A legtöbb papagáj társaságban élõ madár, egyes fajok igen nagy kolóniákat alkotnak. Nagy részük kimondottan fán lakó, ezért erdõs vidéken élnek, vannak azonban szép számmal füves pusztaságban élõ fajok is. Általában jó repülõk, kivéve a földön élõ bagolypapagájt. Európán kívül minden földrészen megtalálhatóak. A papagájok a legértelmesebb madárfajok közé tartoznak, kedvességüket, szelídségüket az ember már korán megismerte. Emberi környezetben jól tarthatóak, az embert elfogadó, szeretetre méltó, kedves társ válik belõlük.
 
A papagájokra jellemzõ a csõr és a láb alkata. Csõrük a ragadozó madarak és a baglyok csõréhez hasonlít. A csõr mindkét kávája, de különösen a felsõ erõsen hajlott, sokkal erõsebben, mint a ragadozó madaraké, magasabb és rövidebb is. A csõr felsõ tövén egy puha bõr, az úgynevezett viaszhártya található, amely körülveszi az orrnyílásokat. A bõr felsõ kávája a koponyával ízületet képez , amiért is egy kissé felfelé is emelhetõ. A lábujjak közül a harkályhoz hasonlóan az elsõ és a negyedik hátrafelé, a második és harmadik elõre áll. A papagáj lába fogószerszám . A vastag és húsos nyelv vagy puha, vagy szaruval bevont, amely gyakran csak a nyelv hegyére korlátozódik. Az ecsetnyelvû papagájoknál a nyelv hegye ecsetszerûen van kiképezve. A papagáj feje testéhez viszonyítva igen nagy és vastag. A bagolypapagáj kivételével szárnyuk jól fejlett. 12 kormánytollból álló farkuk lehet rövid, de lehet igen hosszú is.

A legtöbb papagáj társasan élõ madár, egyes fajok sok egyedet számláló kolóniákban költenek. A legtöbb faj, legalább a költések lezajlása után, nagy csapatokba egyesül és nagy távolságra is elvándorol élelem után.

A papagájok nagy része kimondottan fán lakó, ezért erdõs vidékeken élnek. Vannak azonban szép számmal olyan fajok is (pl. ausztráliai laposfarkú papagájok), amelyek a füves rétek lakói. Ezek a földön is ügyesen és gyorsan mozognak, különbözõ fûfélék termését fogyasztják. Más fajok a hegységekben jelentõs magasságig, nemegyszer az örök hó határáig felhatolnak (pl. a kea).

A papagájok nemcsak jó repülõk, hanem gyakorlott kapaszkodók is, ehhez csõrüket is igénybe veszik.

A legtöbb papagáj növényevõ. A kisebb fajok fûfélék és más növények magvait eszik, de bogyókat is fogyasztanak. A nagyobb fajok inkább gyümölcsevõk, sokszor az igen kemény héjú terméseket is elõszeretettel fogyasztják. Az ecsetnyelvû Lórik puha, lédús gyümölcsöket, a fák kifolyó édes nedvét és a virágok nektárját fogyasztják, melyek felvételéhez nyelvük különösen alkalmas.

Valamennyi papagáj szigorú egynejûségben él, és általában faodvakban fészkel. A fajok jelentékeny része tojásait minden ceremónia nélkül egyszerûen az odú fenekére rakja. Más fajok pl. az Agapornisok, fészkelési anyagot is hordanak az odúba, és abból vagy lapos mélyedést készítenek, vagy boltozott fészket építenek. Vannak papagájok, melyek sziklahasadékokban, vagy földi lyukakban fészkelnek. A harkálypapagájok a termeszek építményeit veszik igénybe. Kivételt képez a barátpapagáj, amely fára épít gallyakból terjedelmes fészket, oldalt nyíló bebújólyukkal. Az ausztráliai földi papagáj a talaj sekély mélyedéseibe rakja tojásait.
A kisebb fajok évente 2-3-szor költenek, a nagyobbak csak egyszer. A nagy fajok tojásszáma 2, a kisebbeké 6-8 is lehet. A tojások színe mindig fehér. A kotlási idõ 16-28 nap. A fiókák csupaszon és vakon kelnek ki, de hamarosan beborítják a tömött, szürke pihék.

A legtöbb faj hangja kellemetlen, gyakran fülhasogató rikácsolás. Az ausztráliai laposfarkú papagájoknak kellemes az éneke. Ismeretes a papagájok hangutánzó képessége.

A papagájok õsidõk óta a madártartó emberek kedvencei voltak. A legtöbb fajnak színpompás tollazata van, beszédre taníthatók, ápolásuk általában gondot nem okoz, sokáig élnek. Sok faj aránylag könnyen költ fogságban.

Forrás: Tatai Sándor (www.parrotland.hu)
 
Menü
 
Társalgó
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Papagájos videók
 
Idő
 
Papagájos játék
 
Naptár
2017. Augusztus
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
Vadon élő madarak
 
Csip-csip
 
Papagáj-Online
 
Régi képeslapok
 
(Ha kattintásra nem jön be, írjátok be a címet! www.fzsooo.fw.hu)
 
 
Számláló
Indulás: 2005-02-12
 
Papagájok
Papagájaim
 
Szoktad etetni télen a madarakat?
Szoktad etetni télen a vadon élő madarakat?

Igen.
Nem.
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Szereted a humort, jó zenéket? Szeretnél ilyen mûsorban részt venni? Keress oldalamon!    *****    "Revealing the truth is like setting a match on fire. It can bring light or set your world on fire." | PROJECT D.C.    *****    PROJECT DC egy futurisztikus-disztópikus SZEREPJÁTÉK! Bármikor szívesen látjuk a csatlakozókat!    *****    Ne maradj le semmirõl, értesülj elsõ kézbõl a Selena Gomezzel kapcsolatos hírekrõl! Hat éve várja a látogatókat az oldal    *****    Református exmisszus-gyakornok, jégkorong, izomautók, rap zene. Igen, ez mind én vagyok! Hogyan? Nézz be és megtudod! :)    *****    Szeretsz írni? Lenne egy jó témád, amit megosztanál másokkal? Akkor kattints, és nyerj egy vendégposztot nálam! :)    *****    Kedveled Ian Somerhaldert? Odáig vagy a szépséges színésznõért, Nina Dobrevért? Kattints! Nem csak TVD rajongóknak!    *****    Szeretsz filmet nézni? Akkor itt a helyed! Nézz filmet facebook messengeren. Klikk ide!!!!    *****    MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER    *****    DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE! DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE!    *****    ***Egy blog. Egy lány. Egy élet.*** Ðzsí blogol. *G-PORTÁL KÖZÖSSÉGMENTÉS ugyanitt. Ha hiányzik a régi közösség.*BLOG***    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Nézz filmet facebook messengeren!!!! Klikk! Klikk!    *****    ONMYMIND \\ EGY ÁTLAGOS SRÁC BLOGOL MINDENRÕL AMI ESZÉBEJUT \\ ZENE, CIKKEK, KRITIKA? KATTINTS ÉS OLVASS MOST KEDVEDRE    *****    **********Rengeteg AKCIÓ! Vegyszermentes kozmetikmok és bio mosó és tisztítószerek, munkalehetõséggel! ***********    *****    OKTATÁS INGYENESEN az ASZTRO-suliban, Asztrológiai tanácsadás BECSÜLET KASSZÁS alapon! Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Hírek a folytatásról - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed -    *****    LORDE * ISMERD MEG TE IS A ROYALS ÉNEKESNÕJÉT * LORDE * ISMERD MEG TE IS * LORDE * ISMERD MEG TE IS A ROYALS ÉNEKESNÕJÉT    *****    Re-Startoltunk! Egy SZEREPJÁTÉK, amelybe bármikor becsatlakozhatsz! Légy te is Hõs! Hõsregék RPG    *****    Nem értesz a CSS kódokhoz/nem tudod egyedül fenntartani oldalad/szeretnél egy társszerkesztõt? Írj nekem! - sakura-ec.gp