papagaj4
papagaj4
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Fórum
 
Ha valami kérdésetek van írjátok nyugodtan ide.
 
E-mail
További információkat az alábbi e-mail címen tudok adni:
fdalmacs@citromail.hu
 
Gondozása
 
Egyéb
 
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Linkek
 
Tudnivalók
 
Papagájok
“Madarat tolláról, embert barátjáról” –mondja a népszerű közmondás. Sokan úgy gondolják, hogy kalitkába zárni, fogságban tartani madarat “állatkínzás”. Csak azok vélekednek így akik sosem tartottak madarat.
 
Milyen madarat tartassz?
Milyen madarat tartassz?

Galambot
Díszbaromfit
Hullámos papagájt
Nimfapapagájt
Rozellapapagájt
Lórit
Törpepapagájt
Pintyfélét
Másfajtát
Többfélét
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Parrot Site
 
Tanítás
 
A papagájok a madarak osztályának egyik legintelligensebb rendjét alkotják. Persze a különböző fajok között nagy eltérések mutatkoznak, de egyik másik rend sem vonultat fel ilyen magas intelligenciával rendelkező fajokat. A madarak és ezen belül a papagájok hang- és beszédutánzó képessége egyedülálló az állatok világában. A madarak beszédutánzási képességében fajonként és egyedenként eltérő lehet, mint ahogy egy ember is lehet lángész, avagy buta. Érdekes tétel, hogy kutatások szerint a madarak hangutánzása az álcázást - mimikrit - szolgálja. (Személyes privát megjegyzésem a dologhoz, hogy nem igazán értem, vajon a madár miért rejtőzik jobban, ha egy bizonyos zajt, másik madár/állat/stb. hangját utánozza, mintha csendben marad).

Tanítás

A papagájokat különböző mutatványokra, hang- és beszédutánzásra lehet megtanítani. A tanításnál fontos szempont kell hogy legyen az, hogy madarat valamire kényszeríteni szinte lehetetlen, tehát el kell érnünk, hogy a madár akarjon tanulni. Ezt könnyebb elérni, mint gondolnánk, hiszen az egyedül, kedvencként tartott papagájnak a figyelme amúgy is ránk irányul, mi jelentjük számára a társaságot, a szórakozást. A papagájok tanítgatása hosszadalmas folyamat, bár jobb esetben akár már néhány hét után is tudunk eredményt felmutatni. A tanítgatásnál akkor járunk el jól, ha azt
  • kitartóan,
  • türelemmel,
  • rendszeresen végezzük.
Ez a munka általában több évig is tarthat, amíg felismerjük, hogy a madarunk egyáltalán milyen szintre juthat el és amíg erre a szintre eljuttatjuk.
A beszédre tanításnak több módszere is van, mindenki a sajátjára esküszik. Itt két módszert ismertetek:
1. Magnóval: A madár magnóról folyton ugyanazt a szót, mondatot, stb. hallja, amit egy idő után elkezd ismételgetni. Ez valóban kényelmes tanítási módszer, a probléma csupán az vele, hogy ezzel a módszerrel csak az első szintet érhetjük el (lásd lejjebb).
2. Párbeszédes tanítás: Ez a módszer nagyon jól bevált, meglepően gyorsan lehet vele eredményeket elérni. A lényege, hogy a madarat féltékennyé tegyük és ezzel bírjuk rá a beszéd megtanulására. A tanításhoz két fél szükséges: a gondozó és a segéd. A gondozó kezdeményez, a segéd válaszol, természetesen a madár közvetlen közelében. Helyes válasz esetén a segéd jutalmat kap, olyat amit a madarunk szeret. A papagáj nagyon gyorsan megérti, hogy a jutalom miért jár és ő is próbálkozni fog válaszolni. A madár helyes válasza esetén természetesen a madár kapja a jutalmat. Példa: A gondozó felmutat egy diót. Erre a segéd azt mondja, hogy "Kérek diót", mire ezt jól láthatóan megkapja a gondozótól. Ezt addig kell a madár előtt ismételgetni, amíg érdeklődik, avagy nem kezdi el ő is ismételgetni a "Kérek diót" mondatot.
Ez a módszer azért is jó, mert a madarunkkal rögtön a második szinten kezdünk, tehát a tanult beszéd nem csak üres hangutánzás lesz.

Érdekes tény, hogy az igazán eredményes beszédre tanítási módszerről már nincs tudomásunk, holott egyházi feljegyzések arról szólnak, hogy voltak olyan papagájok, "akik" a Bibliából teljes fejezeteket mondtak el. A mai tanítási módszerekkel a madaraink szókincse százas, ritkábban az ezres nagyságot érhetik el.

Intelligencia szintek
A madaraink öt, egymástól jól elkülöníthető szintre juthatnak el:
1. Hangutánzás
Ezen a szinten a madarunk már utánozza pl. a telefon csöngését, egyes szavakat, sőt mondatokat is elismétel, de itt még a beszéd csak hangutánzás szintig ért el.
2. Asszociáció
Itt a madarunk valamilyen szituációra egy meghatározott választ produkál. Pl. meglátja a diót a kezünkben és erre azt mondja, hogy "kérek diót",vagy bejöttünk a szobába, erre a madár köszönt minket.
3. Absztrakció
A valós eseményektől elvonatkoztatott általánosítások. Pl. ha addig minden sapkás embert a madár előtt Imrének hívunk és ezt vele is tudatjuk, akkor egy vadidegen, sapkás embert a madár "Szervusz Imre" felkiáltással fogja köszönteni, ha erre tanítottuk. De persze egy kopasz, vagy egy kalapos embert már egészen más köszöntéssel fogadja.
4. Anticipáció
Előre jelzések, a madár bizonyos dolgokból a következő eseményekre következtet. Pl. látja a madár, hogy elmenni készülődünk valahova, (utcai ruha, nők esetében sminkelés, stb) és elköszön a madár (holott még nem indultunk el), avagy valahogy tudatni próbálja, hogy nem tetszik neki a dolog. (duzzog, rikácsol, beszél).
5. Kezdeményezés
Az összes fenti szinteken a madár mindig egy adott szituációra reagált, mindig az váltotta ki a cselekvést. Ezen a szinten viszont már a madár kezdeményez. Ő tesz javaslatot játékra, mutatja, hogy ki akar jönni, avagy ennivalót kér. Ekkor már valódi kommunikáció zajlik papagáj és ember között.
 
Forrás: Tatai Sándor (www.parrotland.hu)
 
Menü
 
Társalgó
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Papagájos videók
 
Idő
 
Papagájos játék
 
Naptár
2017. Augusztus
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
Vadon élő madarak
 
Csip-csip
 
Papagáj-Online
 
Régi képeslapok
 
(Ha kattintásra nem jön be, írjátok be a címet! www.fzsooo.fw.hu)
 
 
Számláló
Indulás: 2005-02-12
 
Papagájok
Papagájaim
 
Szoktad etetni télen a madarakat?
Szoktad etetni télen a vadon élő madarakat?

Igen.
Nem.
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Szereted a humort, jó zenéket? Szeretnél ilyen mûsorban részt venni? Keress oldalamon!    *****    "Revealing the truth is like setting a match on fire. It can bring light or set your world on fire." | PROJECT D.C.    *****    PROJECT DC egy futurisztikus-disztópikus SZEREPJÁTÉK! Bármikor szívesen látjuk a csatlakozókat!    *****    Ne maradj le semmirõl, értesülj elsõ kézbõl a Selena Gomezzel kapcsolatos hírekrõl! Hat éve várja a látogatókat az oldal    *****    Református exmisszus-gyakornok, jégkorong, izomautók, rap zene. Igen, ez mind én vagyok! Hogyan? Nézz be és megtudod! :)    *****    Szeretsz írni? Lenne egy jó témád, amit megosztanál másokkal? Akkor kattints, és nyerj egy vendégposztot nálam! :)    *****    Kedveled Ian Somerhaldert? Odáig vagy a szépséges színésznõért, Nina Dobrevért? Kattints! Nem csak TVD rajongóknak!    *****    Szeretsz filmet nézni? Akkor itt a helyed! Nézz filmet facebook messengeren. Klikk ide!!!!    *****    MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER    *****    DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE! DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE!    *****    ***Egy blog. Egy lány. Egy élet.*** Ðzsí blogol. *G-PORTÁL KÖZÖSSÉGMENTÉS ugyanitt. Ha hiányzik a régi közösség.*BLOG***    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Nézz filmet facebook messengeren!!!! Klikk! Klikk!    *****    ONMYMIND \\ EGY ÁTLAGOS SRÁC BLOGOL MINDENRÕL AMI ESZÉBEJUT \\ ZENE, CIKKEK, KRITIKA? KATTINTS ÉS OLVASS MOST KEDVEDRE    *****    **********Rengeteg AKCIÓ! Vegyszermentes kozmetikmok és bio mosó és tisztítószerek, munkalehetõséggel! ***********    *****    OKTATÁS INGYENESEN az ASZTRO-suliban, Asztrológiai tanácsadás BECSÜLET KASSZÁS alapon! Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Hírek a folytatásról - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed -    *****    LORDE * ISMERD MEG TE IS A ROYALS ÉNEKESNÕJÉT * LORDE * ISMERD MEG TE IS * LORDE * ISMERD MEG TE IS A ROYALS ÉNEKESNÕJÉT    *****    Re-Startoltunk! Egy SZEREPJÁTÉK, amelybe bármikor becsatlakozhatsz! Légy te is Hõs! Hõsregék RPG    *****    Nem értesz a CSS kódokhoz/nem tudod egyedül fenntartani oldalad/szeretnél egy társszerkesztõt? Írj nekem! - sakura-ec.gp